Sunday, April 5, 2009

3. aprillil


J
a see kõik juhtus üle päeva. Väin täiesti vaba, vaid üksikud jääkuhjatised kaugeis randades. Lumi sama hästi kui läinud, kamar vettind ja pehme. Soe. Enamik rahvast ka kõik korraga saabunud - lõokesed, metsvindid, sõtkad, ristpardid, kosklad, kormoranid, musträstad, kadurästad, metskurvitsad ja need keda nimetada unustasin. Kes on kadurästas? Seesamune, kes kuskil puu otsas vaheldusrikkalt laulab, ja alati täpselt sel hetkel, kui õnnestub ta üles leida, lendab minema, kuhugi kaugema puu otsa (vt. ka kommentaare). Vaatleja nägemine teda ei häiri, aga mingi linnumeelega saab ta aru, kui teda silmatud on. Müstika.
Tammusin metsas ja ehmatasin kurvitsaid lendu ning põtru jooksu, kui sattusin soone peale - laulusoon oli. (Muidugi mitte mul - vt. ka kommentaare). Must- ja kadurästad rõkkasid ennastunustavalt laulda, lähemad mustad (neid oli üldse terve mets täis) kädisesid mu peale, tihased tänitasid samuti vastavalt kaugusele, isegi maanteekõma vaibus veidikeseks. Ja siis kaugelt rabadest kostsid sookured. Hea.






(klikake piltidel)


Mis on varakevadised tööd? Võite oma arvamuse sellest lisada kommentaaridesse. "Trollitalves" on küllalt pentsik loetelu sellest; mälu võib petta aga vist kaasati seal tegevusse tuulemõõtjad ning suurendusklaasid filmilindi kärsatamiseks.
Meil on olulised osad nt. kaevupumba vahetus ning puude lahtiriietamine. Mitte küll veel sel päeval. Üks pidev tegevus on lehtpuude lüpsmine. Vaher hakkab küll kinni jääma.
Teiseks, mida teeb inimene, kellel on (tema ja teiste arvates) oma rannariba? Õige, koristab. Mõnikord annab kevadine suurpuhastus hea saagi - aga siis, kui jää on randa kantud. Sel aastal viidi vastupidi kõik minema. Leidsin küll värsked ja pehmed adruvallid (kes neid küll põllule kannaks?), kellelegi sellise veest-tuulest puretud rondi nagu talle meeldib, kellelegi lihtsalt huvitava asja nagu talle meeldib, ja siis veel ühe... hülgekoonu. Hüljes konutas madalas vees ja põõnas kevadet maha. (vt. ka kommentaare) Olnuks mul kummipüksid ma läinuks sinna seletama, aga kust ma siis teadsin nad kaasa võtta. Ma siis kaldalt üritasin teda ergutada, aga ei pandud millekski. Hülgekoon tegi vaid aeglaseid 360-kraadiseid ringe, aeg-ajalt vajus natukeseks ajaks vee alla ja lõpuks triivis vaikselt minema. Hämaraks läks ka ja sõtkastel oli uneaeg. Tagasiteel sattusin heinamaale mingeid nähtamatuid häälitsejaid taga ajama. Silm ei seletanud enam midagi ja eks see vist vihjas et päev hakkab läbi saama.







3 comments:

  1. Kadurästas - selle vähese alusel kui teda on õnnestunud kuuseokste varjust piiluda, tundub olema tegemist on vainu-, laulu- või hoburästaga. Oletan keskmist varianti.

    ReplyDelete
  2. Metsas kisamisest - tundub mulle nii loomuvastane, et ka siis harva kui röökimiseks hea põhjus on (nt. ajul) saab ebamugavustunne minust võitu.

    ReplyDelete
  3. Hülgest - kohapeal tekkis kahtlus kas ta ikka elus on, sest et ta minu nähes aktiivseid liigutusi ei teinud. Aga siiski ma ei usu, et surnud hüljes võiks just selles asendis vees ulpida ja hiljem nii ruttu minema triivida.

    ReplyDelete